27.1.2023 Medziročný pokles stavov ošípaných z 500 na 400 tisíc kusov „Negatívny trend sa prejavuje hneď v dvoch rovinách. Je to medziročne sa znižujúci stav výkrmových ošípaných dostupných pre slovenský trh, kde bol medzi rokmi 2020/2021 zaznamenaný pokles ošípaných odporazených na slovenských bitúnkoch o 3,8%, čo je asi 26 tisíc kusov, pričom je predpoklad, že pokles počtu odporazených zvierat pri porovnaní rokov 2021/2022 dosiahne úroveň vyše 6%. Ďalším negatívnym trendom je pokles porážok ošípaných pôvodom zo Slovenska zo 74% na 70%“ uviedla výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai. Zobraziť správu
13.1.2023 P. Polák: Za tri roky sa v projektových podporách nič zásadné neudialo Hoci bravčové mäso a produkty z neho patria na Slovensku medzi spotrebiteľmi k najvyhľadávanejším, stavy ošípaných už roky klesajú a dovoz narastá. Zvrátiť zlý stav v sebestačnosti bravčoviny u nás sa roky nedarí – a v tých uplynulých sa k problémom pridal aj africký mor ošípaných. Rozprávali sme sa s Petrom Polákom, výkonným riaditeľom Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných. Zobraziť správu
12.12.2022 Chov ošípaných a produkcia bravčového mäsa Nesmieme dopustiť, aby slovenské farmy ošípaných skončili na „smetisku dejín“. Slovenské farmy ošípaných sa zjednotili v Slovenskej asociácii chovateľov ošípaných. Nie všetky, ale tie, ktoré prestali plakať a napriek neľahkej situácii robia špičkové výsledky a napredujú. Zobraziť správu
3.3.2021 Chovatelia ošípaných ponúkajú dialóg Stagnácia živočíšnej výroby a dlhodobé neriešenie problémov odvetvia viedlo najväčších slovenských producentov bravčového mäsa k založeniu Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO). Hlavnými prioritami asociácie je prispievať k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti v bravčovom mäse v SR. Podieľať sa na rozvoji, ochrane a osvete chovu ošípaných. Asociácia bola založená v máji 2020… Zobraziť správu