Menu

Aj Francúzsko zaznamenáva pokles produkcie ošípaných

Aj Francúzsko zaznamenáva pokles produkcie ošípaných

Podobne ako v Nemecku, aj vo Francúzsku sa v minulom kalendárnom roku vyprodukovalo menej ošípaných ako v roku 2022. Podľa údajov, ktoré teraz predložil štatistický úrad parížskeho ministerstva poľnohospodárstva (Agreste), sa produkcia ošípaných znížila o 1,16 miliónov zvierat alebo 5,0 % až na 22,01 milióna zvierat. Priemerný objem za roky 2018 až 2022 bol 1,73 milióna ošípaných alebo o 7,3 % nižší.

Pokles produkcie sa vlani podľa Agreste výrazne zrýchlil, keďže v roku 2022 sa produkcia ošípaných vo Francúzsku znížila „len“ o 2,2 %. Negatívny trend podľa štatistikov existuje už 20 rokov. Od roku 2003, keď produkcia stále dosahovala 25,0 milióna ošípaných, tento objem klesal v priemere o 0,8 % ročne.

Pokles produkcie ošípaných bol podobný ako v domácej produkcii. V roku 2023 bolo vo Francúzsku jatočne realizovaných celkovo 21,87 milióna ošípaných; to bolo o 1,11 milióna zvierat alebo o 4,8 % menej ako rok predtým. Viacročný priemer sa nepodarilo dosiahnuť o 6,2 %. Zahraničný obchod so živými ošípanými klesal podobným tempom v oboch smeroch, na strane vývozu o 30,0 % na 247 000 a na strane dovozu o 34,8 % na 104 000.

Zvieratá trochu ťažšie

Produkcia bravčového mäsa neklesla až tak výrazne ako počet spracovaných zvierat, keďže zvieratá vážili v priemere o niečo viac ako v roku 2022. Objem klesol o 4,3 % na necelých 2,09 milióna t jatočnej hmotnosti. Viacročný priemer bol teda 6,7 ​​% pod priemerom. V roku 2022 klesla produkcia bravčového mäsa vo Francúzsku o 3,0 %.

Spotreba, ktorá sa v roku 2022 zvýšila o 1,0 %, vlani opäť klesla. Celkovo Francúzi v roku 2023 požadovali približne 2,09 milióna ton bravčového mäsa; to bolo o 3,6 % menej ako v predchádzajúcom roku. V priemere každý Francúz skonzumoval 30,6 kg bravčového mäsa, čo sa v porovnaní s rokom 2022 znížilo o 3,9 %. Podľa Agreste v porovnaní s rokom 2010 obyvatelia krajiny nedávno skonzumovali o 1,2 kg menej bravčového mäsa.

Hlavným zákazníkom zostáva Taliansko

Menej výrobkov predávali aj francúzski vývozcovia bravčového mäsa. Objem exportu, vrátane tuku, klesol podľa Agreste medziročne o 7,5 % na 568 000 t. V dôsledku výrazne vyšších cien však hodnota tohto vývozu vzrástla o 8,7 % na 1,52 mld. €.

Najvýznamnejším nákupcom bolo opäť Taliansko, ktoré zvýšilo svoje nákupy o 5,6 % na 85 000 t. Nasledovalo Španielsko, Belgicko a Nemecko, každá krajina s približne 50 000 t. Francúzsko vyviezlo do tretích krajín v roku 2023 len 184 000 t, čo je o 14,0 % menej ako v roku 2022. Hlavným faktorom bol pokles dodávok do Číny na 44 000 t.

Ďalší tovar zo Španielska

Dovoz bravčového mäsa vrátane tuku do Francúzska v roku 2023 klesol o 5,8 % na 591 000 ton. Aj tu sa hodnota výrazne zvýšila, a to o 17,4 % na 2,07 mld. €. Španielsko posilnilo svoju pozíciu popredného dodávateľa; zvýšil sa predaj vo Francúzsku o 7,3 % na 275 000 t. Naopak, nemecký export bravčového mäsa do susednej krajiny výrazne klesol, o 27,0 % na 102 000 t.

Zdroj: AGROBIZNIS