Ceny bravčového mäsa a výrobkov z neho by sa mali od júna zvýšiť. Zdražovanie zrejme bude pokračovať

Spracovatelia mäsa zvyšovaním odbytových cien podľa nej reagujú na výrazný nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom. V posledných týždňoch tam zaznamenali nárast jeho ceny. Z hodnoty 1,72 eura/kilogram (kg) v 12. týždni cena narástla až na súčasnú hodnotu 2,10 eura/kg. To predstavuje nárast vyvolávacej ceny o 22,09 percenta.
„Výrazne nárastli ceny bravčového mäsa ako základnej suroviny mäsospracujúceho odvetvia. Spracovatelia mäsa sú preto nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame, že navýšenie ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov v závislosti od ich kategórie sa u výrobcov prejaví už začiatkom júna. Malo by to byť približne na úrovni osem až desať percent. Predpokladáme pritom, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ dodala Forrai.
Zdroj: SPRAVY.STVR.SK